ELEKTRİK PANO KONTROLÜ


ELEKTRİK PANO KONTROLÜ

Elektrik panoları, bir tesisteki elektriğin güvenliğini ve kontrolünü sağlayan en önemli unsurlardır. İşletmelerde elektriğe ihtiyaç duyan bütün araçların ve ekipmanların güvenli çalışması ve elektrik tesisatının güvenli olmasını sağlayan araçların bir araya geldiği donanım elektrik panosu olarak tanımlanmaktadır. Elektrik panoları, hem işyerlerinde hem de evlerde elektrik hattının dağıtımının yapıldığı alanlardır. Yapıları itibariyle elektrik panolarında basit priz, düğme veya sigorta kutularından daha fazla riskli alan bulunur. Elektrik panosu, elektriğin işletmede kullanılan sistemlere dağıtılmasına yarayan ve içinde elektrik sayaçları, kondansatörler, güç kontaktörleri, ölçü aletleri, güç rölesi, kontrol rölesi, kesici şalterler ve elektrik sigortası gibi elemanların bulunduğu bir kabindir.



Elektrik panolarında alınacak iş güvenliği önlemleri, hem pano ile çalışanlar için hem de elektrik tesisatının genel güvenliği için son derece önemlidir.
Elektrik panolarında elektrik akımının geçtiği tüm bölümler izole edilmiş olmalıdır. Bu izolasyon işleminin çeşitli yolları vardır. Örneğin kabloların dışı izole malzeme ile kaplı olurken baraların bulunduğu alan şeffaf pvc malzeme ile kapatılabilir.
İzolasyonda temel prensip, elektrik akımının geçtiği tüm alanların koruma altında olmasıdır.
Elektrik çarpması sistematiğinden yola çıkarak çarpılma ihtimali olan kişinin toprak ile bağını keserek çarpılma önlenebilir. Bu nedenle bütün elektrik panolarının önünde yalıtkan paspas bulunmalıdır.
Elektrik çarpmasını önlemek için kaçak akım rölesi olmalıdır.
Elektrik panoları yetkisiz veya bilgisiz kişilerin müdahale etmesini önlemek amacıyla sürekli olarak kapalı ve kilitli olmalıdır. Panolar sadece gerektiğinde açılmalı, açıldığında elektrik akımı kesilerek kilitleme prosedürü uygulanmalıdır.
Elektriksel muayene ve elektrik panosu muayene hizmetleri, elektriğin binaya girdiği noktadan başlayarak dağıtıldığı noktalara kadar uzanan bir sistemin çeşitli test ve kontrol faaliyetlerini kapsamaktadır. Bu muayene işlemleri ile olası elektrik arızaları, patlama, yangın ve benzeri risklerin minimuma indirilmesi ve enerji kullanımında verimliliğin arttırılmasını sağlayan noktaların tespit edilmesi hedeflenmektedir.

Elektrik Panosu Kontrolü, Muayenesi ve Raporlanması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na dayanarak çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, ilgili diğer yönetmeliklerde ve standartlarda aksi bir süre belirtilmemiş ise, yılda en az 1 (bir) kez elektrik panolarının muayenesinin yaptırılması gerekmektedir.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, iş yerlerinde kullanılan makinaların ve tesisatın çeşitlerine göre, kontrol dönemlerinin ne olduğunu ve dönemsel kontroller sırasında hangi kriterlerin ve standartların esas alınacağını ifade etmiştir. Bu yönetmeliğe göre kontroller, Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliklerinde yer alan kriterler esas alınarak yapılacaktır. Bunun yanında TS EN 61439 ve TS EN 61557 dikkate alınacak diğer standarttır.

İletişim

Gundoğdu Mh 2477 Sokak Karakaya Apt. No:1/6
Kepez/Antalya

info@enemuhendislik.com

0242 326 14 63
0539 598 14 63