Kızgın Yağ Kazanı Muayenesi


Kızgın Yağ Kazanı Nedir?

Günümüz endüstrisinin bir çok dalında üretim prosesleri için yüksek sıcaklıklara ulaşılması gerekmektedir. Bu prosesler için gerekli olan ısı enerjisi, genel olarak su buharı ile iletilir. Ancak endüstriyel prosesler ihtiyaç duyulan sıcaklık, suyun kaynama noktasının üç veya daha yüksek katlarına çıktığında, gereken yüksek basınçtan dolayı su buharı kazanlarının maliyeti çok yükselmekte ve emniyetli bir işletme zorlaşmaktadır. 300°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda ısı enerjisi ihtiyacını etkin ve güvenli bir biçimde karşılamak için kızgın yağ kazanları kullanılmaktadır. Kızgın yağ sistemleri, su-buhar gibi ısı taşıyıcı akışkanların ulaşamayacağı yüksek sıcaklıklara, atmosferik basınçta ulaşılması sağlanır.


Kızgın Yağ Kazanlarının Tabi Olduğu Yönetmelik Nedir?

Kızgın yağ kazanları 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereğince “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği”ne tabiidir. Bu yönetmelikte belirtilen basınçlı kaplar (Kızgın Yağ Kazanları) ile ilgili maddelere ve standartlara göre periyodik kontrolleri yapılmalıdır. ENE Mühendislik Çalışma Bakanlığı’nca yetkili bir kuruluş olarak bu yönetmeliğe göre muayeneleri gerçekleştirebilmektedir.


İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Kızgın Yağ Kazanı Periyodik Kontrol Süresi

TS EN 303-3, 303-5 , TS 377-5 EN 12953-5, TS EN 12952-6, TS EN 12953-1 ve TS EN 12953-1 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılan kızgın yağ kazanları kontrolleri bu standartta belirtilen kontrol süresi 1 yıl’dır.

ENE Mühendislik olarak uzman kadromuzla gerçekleştirdiğimiz kızgın yağ kazanları kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri ve uygunsuzlukları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlike olayın engellenmesi ve yasal gerekliliğinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olmak isteriz.

EKİPNET Sistemi nedir?

EKİPNET, iş ekipmanlarının periyodik kontrollerini yapmaya yetkili kişilerin elektronik ortamda kayıt ve bildirimi ile veri doğrulaması amacıyla kullanılan İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapacak Yetkili Kişilerin Kayıt Programıdır.


Yönetmelikte belirlenen mezuniyet şartlarını sağlayan kişiler, e-devlet üzerinden EKİPNET’e giriş yaparak kayıt oluşturmakta ve periyodik kontrol temel eğitimi almadan önce bir geçici kayıt numarası almaktadırlar. Geçici kayıt numarası alan kişiler, Bakanlığımızca protokol yapılan ve yetkilendirilen kurumlardan eğitim alarak sınavda başarılı olmaları halinde yetkilendirilen kurum tarafından EKİPNET’ e “başarılı” olarak kaydedilir. Bu aşamadan sonra sistem, kişilere kalıcı kayıt numarası atar. Kalıcı kayıt numarası alan kişiler periyodik kontrol yapmaya yetkili olurlar. Kullandıkları periyodik kontrol formlarını sistemden aldıkları kalıcı kayıt numaralarını işlemeleri gerekmektedir.


ENE Mühendislik bünyesinde periyodik kontrolleri yapmakta görevli olan tüm çalışanlarımız EKİPNET sistemine kayıtlı olup, gerekli yetki belgelerine sahiptirler.

İletişim

Gundoğdu Mh 2477 Sokak Karakaya Apt. No:1/6
Kepez/Antalya

info@enemuhendislik.com

0242 326 14 63
0539 598 14 63