Kule Vinç Muayenesi


Kule Vinç Nedir?

Kule vinç, genellikle şantiyelerde sabit ya da hareketli bir taşıyıcı üzerinde ağır yüklerin yatayda ve düşeyde taşınmasını sağlayan çelik strüktürdeki bir makinedir. Kule gibi yükselen bir gövdesi olduğundan bu şekilde isimlendirilmiştir. Çelik gövdenin yanı sıra, bom olarak adlandırılan ve ağırlık taşıyan, kol şeklinde bir aparatı bulunur. Bu bölümün dengelenmesi amacıyla da bom aparatının arka kısmında, ağırlık oluşturan beton denge taşları yer alır.


Kule Vincin Tabi Olduğu Yönetmelik Nedir??

Kule vinçler 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne tabiidir. Bu yönetmelikte belirtilen kaldırma ve iletme ekipmanları (Kule Vinç) ile ilgili maddelere ve standartlara göre periyodik kontrolleri yapılmalıdır. ENE Mühendislik Çalışma Bakanlığı’nca yetkili bir kuruluş olarak bu yönetmeliğe göre muayeneleri gerçekleştirebilmektedir.


İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 30 ve 31 inci maddeleri ile 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanılarak ve 3/10/2009 tarihli ve 2009/104/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifine paralel olarak hazırlanmıştır.

Kule Vinçlerin Kontrol Standartları

Kaldırma ve İletme Ekipmanları Yönetmenliğinde yer alan ve bu Yönetmenlik hükümlerine aykırı olmayan hususlar saklı kalmak kaydıyla TS 10116, TS EN 12385-3+A1, TS İSO 4309, TS EN 1495+A2 ve TS ISO 12480-1 standartlarında kule vinçlerin periyodik kontrolü yapılır.

Kule Vinçlerin Periyodik Kontrol Süresi

Periyodik kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise iş ekipmanlarının periyodik kontrolü, bulunduğu iş yeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk değerlendirilmesine göre, belirlenecek aralıklarda yapılır. Belirlenen periyodik kontrol aralığının bu Yönetmenlikte belirtilen istisnalar dışında bir (1) yılı aşmaması gerekir.

ENE Mühendislik olarak uzman kadromuzla gerçekleştirdiğimiz kule vinçlerin periyodik kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri ve uygunsuzlukları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlike olayın engellenmesi ve yasal gerekliliğinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olmak isteriz.

EKİPNET Sistemi nedir?

EKİPNET, iş ekipmanlarının periyodik kontrollerini yapmaya yetkili kişilerin elektronik ortamda kayıt ve bildirimi ile veri doğrulaması amacıyla kullanılan İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrollerini Yapacak Yetkili Kişilerin Kayıt Programıdır.


Yönetmelikte belirlenen mezuniyet şartlarını sağlayan kişiler, e-devlet üzerinden EKİPNET’e giriş yaparak kayıt oluşturmakta ve periyodik kontrol temel eğitimi almadan önce bir geçici kayıt numarası almaktadırlar. Geçici kayıt numarası alan kişiler, Bakanlığımızca protokol yapılan ve yetkilendirilen kurumlardan eğitim alarak sınavda başarılı olmaları halinde yetkilendirilen kurum tarafından EKİPNET’ e “başarılı” olarak kaydedilir. Bu aşamadan sonra sistem, kişilere kalıcı kayıt numarası atar. Kalıcı kayıt numarası alan kişiler periyodik kontrol yapmaya yetkili olurlar. Kullandıkları periyodik kontrol formlarını sistemden aldıkları kalıcı kayıt numaralarını işlemeleri gerekmektedir.


ENE Mühendislik bünyesinde periyodik kontrolleri yapmakta görevli olan tüm çalışanlarımız EKİPNET sistemine kayıtlı olup, gerekli yetki belgelerine sahiptirler.

İletişim

Gundoğdu Mh 2477 Sokak Karakaya Apt. No:1/6
Kepez/Antalya

info@enemuhendislik.com

0242 326 14 63
0539 598 14 63