PARATONER KONTROLÜ
PARATONER KONTROLÜ VE ÖLÇÜMÜ
Paratoner yıldırımsavar olarak ta adlandırılan, yıldırım düşmelerini engelleyen topraklama sistemleridir. Normal elektrik tesisatında bulunan topraklama sisteminin çok daha büyük ve gelişmiş hali ile paratoner oluşturulmuştur. Mantık olarak ikisi de aynı işlevi yerine getirmektedir. Özelliklerine ve etki alanlarına göre paratoner çeşitleri bulunmaktadır. Tüm paratoner çeşitlerinde bulutların çarpışması sonucu ortaya çıkan elektrik akımını güvenli bir şekilde toprağa aktarmak amaçlanmaktadır. Paratoner hem yapıları hem insanları hem de hayvanları ve ağaçlık alanları yıldırımın etkisinden korumaktadır. Ciddi bir güvenlik önlemi olarak yaşam alanlarında yeterli sayıda bulunmaktadır.
Yıldırımdan Korunma Sistemleri Nelerdir?
Franklin Çubuğu: Bu sistemde amaç, sivri uç etkisi ile yıldırımı üstüne çekmesidir. Koruma alanı dardır bu nedenle fazla tercih edilmez.
Aktif Paratoner: Bu sistemlerin kurulumu kolaydır ve etkin bir koruma sağlar. Bu nedenle yıldırımdan korunma sistemleri arasında en çok tercih edilenlerdendir.
Radyoaktif Paratoner: Radyoaktif paratonerler, artık üretilmemektedir. Bunun nedeni de bünyelerinde bulundurdukları radyoaktif maddelerin yarattığı radyasyon kirliliğidir.
Faraday Kafesi: 3 kısımdan oluşur: yakalama ucu, iniş iletkeni ve topraklama sistemi. Bu sistem belirli aralıklarla kurulmaktadır. Kurulum maliyeti yüksektir ama en etkin koruma sistemi olarak kabul edilmektedir.
Paratoner Ölçümü, Periyodik Kontrolü, Muayenesi ve Raporlanması
Parlayıcı ve patlayıcı özellikleri olan tehlikeli maddelerin üretildiği, bulundurulduğu veya depolandığı bina ve yapıların, yürürlükteki yasal mevzuatlar kapsamında, yıldırıma karşı donatılması gerekmektedir. Yıldırıma karşı korunma ise paratonerler ve alınacak diğer koruyucu önlemlerle sağlanabilmektedir. Paratonerlerden beklenen yararı elde edebilmek için de yılda en az 1 (bir) kere yetkili kişiler tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu zorunluluk Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çıkardığı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde ifade edilmektedir.
ENE Mühendislik olarak, 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine” göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan tüm paratonerlerin ve diğer elektriksel ölçümlerin yıllık periyodik kontrollerini TS EN 62305 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmekteyiz.
İletişim
Gundoğdu Mh 2477 Sokak Karakaya Apt. No:1/6
Kepez/Antalya
info@enemuhendislik.com
0242 326 14 63
0539 598 14 63